Emese, 24

psychologist A ELTE pszichológia szakán tanultál. Mit élveztél legjobban az egyetemi évek alatt?Azt a pár kurzust emelném ki, ahol nem csak elméleti kérdésekkel foglalkozhattunk (mint az ELTE-n sajnos oly sokszor…), hanem gyakorlati haszna is volt. Gondolok itt a terepgyakorlatokra (én egy örökbefogadással foglalkozó alapítványnál, majd a VI. kerületi nevelési tanácsadóban voltam), valamint az olyan órákra, amik formálták a szemléletemet és érdeklődővé tettek bizonyos módszerek iránt.
Hol dolgozol most, és hogyan tudod felhasználni az egyetemen tanultakat?Jelenleg az Aszódi Pedagógiai Szakszolgálatban dolgozom pszichológusként, ami azt jelenti, hogy egyrészt tanulási részképességzavaros gyerekek szűrését végzem (pl. intelligenciateszt, figyelemteszt), valamint különböző problémákkal küzdő (akár depresszió, anorexia, gyász, bevizelés, szorongás stb.) gyerekeknek nyújtok terápiát.
Az egyetemi tudás csak alapokat adott a munkámhoz, ez egy olyan szakma, amit csak éles helyzetekben lehet kitanulni. Emiatt főleg az első évben nagyban támaszkodnom kellett tapasztaltabb kollegáim szakmai szupervíziójára, tanácsaira.
Hogyan telik egy tipíkus hét a munkában?Egy héten 21 órát kell a munkahelyen tölteni, a maradék időben a szakvéleményírás, adminisztráció szerencsére otthon is elvégezhető. A 21 órából körülbelül 6ot töltök vizsgálattal, a többit pedig a terápiás esetekkel. Egy-egy vizsgálat körülbelül 2-3 órán át tart. Egy terápiás ülés 45-50 percet vesz igénybe, utána rövid szünet következik, majd érkezik a következő gyerek.
A problémás gyerekek játékterápián keresztül gyógyulnak, ezen kívül gyakran veszünk fel velük különböző rajzteszteket vagy projektív vizsgálatokat.