Dorka, 25

animal_dr A Szent István Egyetemen tanultál állatorvosnak. Mit élveztél legjobban az egyetemi évek alatt?

Mivel az Állatorvos-tudományi Kar a Szent István Egyetemtől majdnem teljesen függetlenül működik a légkör elég családias. Nem csak az évfolyamon, de az egész Karon mindenki ismer mindenkit. Párhuzamosan a magyar évfolyammal fut a német és az angol évfolyam, akiktől nem csak szakmailag lehet tanulni, de anélkül ismerhetsz más kultúrákat, hogy kitennéd a lábad Budapestről.

Amit a legjobban élveztem:

1. a közös ügyeleteket az egyetemi klinikákon
2. azt, hogy más egyetemekkel ellentétben a Tanulmányi Osztályon név szerint ismertek és intézték az ügyeinket
3. a nyári gyakorlatokat, még akkor is, ha nem azon a területen terveztem dolgozni
4. azt, hogy ha valami komolyabban érdekelt szakmailag, akkor mindig találtam valakit, aki foglalkozott velem

Hol dolgozol most, és hogyan tudod felhasználni az egyetemen tanultakat?

Jelenleg egy 4900 állatos tejelő tehenészetben (FirstFarms Slovakia) dolgozom, mint második számú ellátó állatorvos. Egy ekkora létszámú telepen ez egy egész napos elfoglaltság, nagyon sokféle dologgal kell egyszerre foglalkozni. A klasszikusan vett állatorvosi feladatok (beteg állatok ellátása, vakcinázás, vemhesség vizsgálat stb…) mellett foglalkoznom kell a dolgozók iskolázásával, a telepen működő adatbázis adatainak rendszeres elemzésével, tárgyalnom kell gyógyszerforgalmazókkal, és aktívan részt veszek a telepen folyó beruházások tervezésében is. Egy ilyen környezetben az állatorvos a közvetítő az állatok és az emberek között, ő az, aki meg tudja teremteni az állatok jóléte és a gazdaságosság közti egyensúlyt.
A mi szakmánkban az egyetem csak a kezdet, ami megteremti az alapokat ahhoz, hogy megértsd, amit a gyakorlatok alatt, aztán később az “életben” látsz és tanulsz. A munkám során a szakmai gyakorlatok alatt megtanultakat tartom a leghasznosabbaknak, és habár sok “felesleges” dolgot kell megtanulnunk a különböző vizsgákra, azért jó, hogy az alapokat mindig vissza lehet keresni.

Hogyan telik egy tipíkus hét a munkában?

“Egy átlagos héten heti 5-6 napot dolgozom (hétvégi ügyeletektől függően). Reggel fél 7-kor kezdek (gyors egyeztetés az éjszaka történtekről, reggeli adminisztráció, KÁVÉ). Ezek után ebédig irány az istálló. Vannak napi rutin feladatok, mint a frissen ellett tehenek ellenőrzése, beteg állatok kezelése, borjak ellenőrzése, betegek kezelése, közben megadott napokon egyéb feladatok (vemhesség vizsgálat, vakcinázások…) Ebédkor a vezetői gárda együtt ebédel, miközben egyeztetjük a feladatokat. Délután vagy a megmaradt feladatokat fejezem be, vagy ilyenkor vannak a különböző megbeszéléseink, tárgyalások, műtétek. Ezután még egy kis irodai adminisztráció, jelentések, elemzés.
Mivel állatokkal dolgozunk nem lehet mindent előre megtervezni, hozzá kell szokni, hogy előfordul, hogy a munkaidő vége előtt 2 perccel cseng a telefon, hogy be kell kötni egy infúziót, össze kell varrni egy sebet…
Minden hónapban 1-1,5 hetet éjszakai telefonos ügyeletben vagyok, ezen kívül felváltva a kollégákkal hétvégeken is dolgozunk.”