Dániel, 27

programer Az ELTE-n tanultál programtervező informatikán. Mit élveztél legjobban az egyetemi évek alatt?

A szemléletformálást. Olyan nyelvek megismerése amikkel valószínűleg nem találkoztam volna de új nézőpontokat adtak (pl Heskell), vagy épp a mesterséges nyelvek és kapcsolódva a fordítóprogramok.
Matek terén lineáris algebra és csoportelmélet, egyiket se használom napi szinten, de jó volt elmerülni bennük (ha nem is túl mélyen).

Hol dolgozol most, és hogyan tudod felhasználni az egyetemen tanultakat?

Magyar Jeti Zrt-nél (444.hu) vagyok frontend fejlesztő. Közvetlenül talán csak a programozási módszertant (egy féléves tárgy!) használom. Közvetve valószínűleg többet, de nehéz mérni, hogy a napi szinten használt tudásom hány százaléka jön az egyetemről (20% fölé nem tippelném). Ilyen szemszögből nem nevezném nagy sikernek az egyetemi képzést.

Hogyan telik egy tipíkus hét a munkában?

A fejlesztésd bárkinek, elég széles a paletta bárki találhat benne számára érdekes kihívást. (A programozás csak eszköz.)
Azt a fajta munkát, amit én végzek inkább szabad szellemű embereknek javaslom. Ha nem szereted a nagy kötöttséget, a semmiről nem szóló meetingeket, a túltervezést, de nem ilyeszt meg, hogy bármikor jöhet egy nagyon fura kérés, ami miatt mindent el kell dobni, akkor hajrá!A szakot azoknak javaslom, akik kicsit jobban meg akarják ismerni a programozás elméletét. Nem haszontalan de fejlesztő nem leszel tőle. Ahogy az egyetem első óráján elmondták, az a három (+akármennyi) év arra van, hogy programozz ezer órát, ha erre nem érzel affinitást, akkor ez lehet, hogy nem a te szakmád.